Det vackra huset i Mollebergsbacken - om 150 ar av turism vid Kullabergs fot

Subtitle

Mölleblogg

Den unge mannen heter Peter Persson

Posted by Erik Magnusson on July 30, 2012 at 8:55 AM


DEN PERSON som filosoferar tillsammans med sin häst på ovanstående bild hette Peter Persson och var hotellvaktmästare på Hotell Elfverson. Eftersom Peter Persson på bilden tycks vara i de övre tonåren måste fotografiet vara tagen någon gång 1908-1910.


Denna intressanta information kommer från Thomas Ahlberg, som skickat mig följande vänliga brev sedan han läst "Här ha vi det ljufveligt":


"Tack för en underbar bok. Den har en speciell mening för mig. Min morfar, Peter Persson var hotellvaktmästare på Hotell Elfverson. Han står längst till vänster, med hästen stående till höger, på bilden av Mölles alla hotellvaktmästare (se bilden nedan). Han är också den unge mannen som sitter och väntar på sin hästdragna vagn på en av sidorna om Hotell Elfverson.


Peter var född 1891 i Björkeröd. Hans barndomshem är nu en scoutgård i Björkeröd. Med hjälp av sommargäster från Tyskland fick Peter hotellvaktmästarearbete i Berlin under ett flertal år. Tillbaka i Kullabyggden gifte han sig med Ester. Tillsammans drev dom gården Kullenbergstorp på Kullenbergstorpsvägen. Peter son Stig övertog gården på 1950-talet. Morfar flyttade till en skogsegendom i Eket. Ester avled 1939 och min morfar, Peter, 1974.


Jag och min hustru har ett gammalt hus i Södåkra (nära min mors barndomshem och också nära min fars barndomshem i Görslöv) men är bosatta i Marin County, Kalifornien. Det var med stort intresse som jag läste om Mölle-Marin County (Hotell San Rafael) anknytningen i din tidigare bok.


Med Vänlig Hälsning,


Thomas Ahlberg"


Alla som lyckas identifiera enskilda personer på bilderna i "Det vackra huset i Möllebergsbacken" och "Här ha vi det ljufveligt" är välkomna att höra av sig.


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments