Det vackra huset i Mollebergsbacken - om 150 ar av turism vid Kullabergs fot

Subtitle

Mölleblogg

Solbad vid Kullen i satirform 1906

Posted by Erik Magnusson on July 30, 2012 at 10:45 AM


DEN HÄR SKÄMTTECKNINGEN hittade jag häromveckan. Den är från det danska satirmagasinet Blæksprutten och publicerades 1906. Jag fann den i boken ”Kedeligt var det ikke”, en illustrerad berättelse av Bent Hardervig om forna dagars badliv i Skagen.


Bakgrunden är att det just hade blivit på modet bland Europas galanta damer att vara solbrända. Och den danske satirtecknaren Axel Thiess visade hur danska damer som flanerar längs Købmagergade med ”det solbrændte look” låtit tatuera in sommarens exklusiva feriemål med hjälp av den färska solbrännan.


Bent Hardervig skriver:


”Det var helt passé med elfenbenshvid teint. Nu konkurrerede alle damerne om, hevm der kunne fremvise de mest brune skuldre. Nu skulle man være solbrændt for det betød sundhed og – ikke mindst – at man kunne vise, diskret, at man havde råd til at holde ferie. Netop!”


En av damerna har varit i Hornbæk, någon annan i Skagen, en tredje på Fanø, en fjärde i Blokhus, en femte i Lokke, en sjätte i Søndervig. Det jag finner intressant är att en sjunde dam varit på Kullen.


Därmed bevisas teckningen att danskar inte åker till Mölle, inte till Arild, nej, de reser till Kullen, resmålet som sedan urminnes tider är mer danskt än svenskt, och som bland danskar är nog så exklusivt som Skagen och Søndervig.


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments