Det vackra huset i Mollebergsbacken - om 150 ar av turism vid Kullabergs fot

Subtitle

Mölleblogg

Bröderna som träffade kejsar Wilhelm i Mölle

Posted by Erik Magnusson on October 27, 2011 at 1:50 PMSOMMAREN 1907 VAR Immanuel Stuhr från Aalborg gäst med sin familj på Hotell Mölleberg tillsammans med brodern Peter Philip Stuhr och dennes familj. Immanuel var 28 år, Peter Philip var två år äldre.


De var något av stamgäster i Mölle och båda hade stora drömmar för framtiden. Storebror titulerade sig direktör, lillebror fabrikör.


”De var inte alltid inackorderade på Hotell Mölleberg. De bodde ibland i resanderum hos badkamrerare Auke W Lindström, men föredrog alltid att inta sina måltider på hotellet”, heter det i ”Det vackra huset i Möllebergsbacken”.


De båda bröderna måste ha gjort otaliga promenader i grannskapet. Så också på eftermiddagen den 29 juni. När de kom längst ut till Kullanäsan och satte sig ner på en sten ute vid Kullens fyr för att njuta av utsikten kom de i samtal med ingen mindre än Kaiser Wilhelm av Tyskland, som just denna dag gjorde ett vida omtalat dagsbesök i Mölle och på Kullaberg.


”Tillåt mig att taga plats mellan herrarna”, sade kejsaren, som vid den här tiden var en av världens allra mest kända personer.


Kejsar Wilhelm pekade med sin polioskadade arm ner mot sin lyxjakt som låg för ankare på västsidan av Kullaberg.


”Ni kan se Hohenzollern där nere. Här är ju mycket praktfullt”, sade han och därefter fortsatte deras samtal i en hel kvart.


Bröderna blev en smula häpna, men kejsarens rättframhet gjorde så starkt intryck att de bara pratade på .


”Det varade inte länge förrän han visste hvar vi bodde och hvad vi voro. I en hel kvart samtalade vi med Tysklands kejsare, som därpå räckte oss handen och gick vidare”, har bröderna berättat.


Upplevelsen var så stark att Philip och Immanuel omedelbart bestämde sig för att skriva ett brev hem till Aalborgs Stiftstidende för att berätta vad de hade varit med om.


”Det skall säkert glädja Edra läsare att höra, att vi varit i mycket fint sällskap – och alldeles oförskyldt...”, började deras berättelse.

 


De båda stamgästerna från Hotell Mölleberg skulle fem år senare göra sig odödliga i sin hemstad när de grundade ett av Danmarks största skeppsvarv. Deras namn håller just nu på att förevigas i Aalborg i samband med att det gamla varvsområdet i den nybyggaranda som är så typisk för 2000-talet håller på att byggas om till ett kustnära bostadsområde.


Det nya området ska kallas Stuhrs Brygge för att hedra de båda bröderna.


Enligt entreprenörerna bakom byggprojektet i Aalborg är historien bakom Stuhrs Brygge ”berättelsen om två driftiga bröder som lade grunden för en av Nordjyllands största arbetsplatser.”

 


Berättelsen lyder så här:


Hamnen i Ålborg 1901-03 byggdes ut 1901-03. Stadens hamnutskott hade ambitiösa planer och lät bygga flera mekaniskt dragna slipar samt en stor torrdocka. De lokala politikerna var övertygade: om det bara byggdes en torrdocka skulle grunden vara lagd för ett modernt skeppsvarv.


Företaget De Smithske fick i uppdrag att bygga torrdockan. Först efter intensiv övertalning gick ledningen för De Smithske med på att hyra området.

 


Trots att markhyran bara var 558 kronor per år var marken inte någon guldgruva för De Smithske. De reparationsarbeten som gjordes på området 1904-12 gav inga större vinster och bolaget hade ingen lust att öka sin exponering i den riskfyllda varvsindustrin.


I det läget kom bröderna Philip och Immanuel Stuhr in i bilden. De ansåg att det kunde vara en bra affär att ta över markområdena vid Østre hamn. År 1912 övertygade de Aalborgs kommunfullmäktige om att hyresavtalet för sliparna, byggnaderna och maskinerna borde tillfalla deras företag, P. Ph. Stuhrs Mekaniske Etablissement och Maskinværkstad i Danmarksgade.

 


Verkstaden hade fram till 1910 också en filialbyggnad i hamnen. Men bakom skylten P. Ph. Stuhr Engine & Ship Repairs gömde sig bara en elmotor på två hästkrafter, en svarv, en borrmaskin och en arbetsbänk med två skruvstäd.


Övertagandet av De Smithskes markområde tillfredsställde alla parter. Hamnutskottet fick ökade hyresintäkter, men också det skeppsvarv för moderna stålfartyg som stadens politiker önskat sig så innerligt.


De enkla verkstadsanläggningarna skulle så småningom utvecklas till Aalborg Værft, ett företag som blev Nordjyllands största arbetsgivare och ett av Danmarks viktigaste varv.


”Det var således to brødres visioner der dannede grundlaget for det senere Aalborg Værft. Og historien gentager sig. Nu begynder en helt ny dynamisk æra med nutidens erhverv på de selvsamme havnearealer hvor brødrene Stuhr lagde kimen til de engang så stolte skibsbyggertraditioner”, skriver utvecklingsbolaget TK Development på sin hemsida.


Med hänsyn till områdets fascinerande historia har de därför valt att kalla det "Stuhrs Brygge."

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments