Det vackra huset i Mollebergsbacken - om 150 ar av turism vid Kullabergs fot

Subtitle

Mölleblogg

Turist vid Kullen, anno 1904

Posted by Erik Magnusson on July 10, 2013 at 12:40 PM

Vykort, handkolorerat av hovfotograf Peter P Lundh, skrivet och skickat den 7 juli 1904.

 

DET HÄR VYKORTET ger en god bild av turismen i Mölle-Kullen år 1904. Av vykortstexten förstår man att kortskrivaren Kerstin tillbringade tre augustiveckor i Mölle. Hon skickade ett vykort till vännen Oskar som tack för en "vy" (ett vykort) som han nyligen hade skickat till henne. Det fanns ju ett hysteriskt intresse för vykort under 1900-talets inledande år.


Kerstin valde att skicka en handkolorerad "vy" (vykortsbild) med Villa Godthem i förgrunden. Villan tycks vid den här tiden ha varit vitputsad. Så lär den ha varit även när Selma Lagerlöf och Sophie Elkam bodde där i augusti 1906.


Enligt texten var det både dyrt och bevärligt att ta sig till Mölle – först med tåg till Höganäs (med flera byten) och därefter med häst och vagn de två milen till Mölle.

  

Det var helt klart naturen som hade starkast dragningskraft på Kerstin. Hon hade kommit hit för de höga bergen och den storslagna naturen. Gemensamhetsbaden vid Ransvik hade ännu inte väckt nationell sensation.

 

Vykortet hittade jag idag på Tradera, den plats där sådana här tidsdokument hela tiden ställs ut till allmän beskådan. Här är vykortstexten i sin helhet: 

 

”Hälsning från Kullen, Mölle den 7/7 1904. Käre Oskar. Tack för Vyen. Finns kvar här till den 26:e i denna månad. Här kan du någorlunda se hur här ser ut, men mycket högre berg. Det är ett fiskläge, många badgäster är här, man reser till Höganäs Öfre – så det är i Skåne – sedan får man åka två timmar på vagn så är man i Mölle, men en dyr resa. Helsningar Kerstin.”


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments