Det vackra huset i Mollebergsbacken - om 150 ar av turism vid Kullabergs fot

Subtitle

Mölleblogg

Fantasifulla myter om Kullen

Posted by Erik Magnusson on March 16, 2014 at 7:45 PM

KULLABYGDEN ÄR en mytomspunnen trakt. Och Mölle har blivit föremål också för moderna myter.

Sagorna om Kullamannen, Palnatoke, Sankt Arild och andra figurer från forntiden är kända långt utanför våra bygder. Sanningshalten i berättelserna kan betvivlas. Men så går det när historierna går från mun till mun och omvandlas i sekellånga berättartraditioner.


Värre är det när de mest fantastiska historier om Kullabygden sprids till följd av någon slags visklek där den slutlige berättaren inte bryr sig om att kolla vad som egentligen är sant.


Dessa tankar far runt inom mig när jag läser senaste numret av "Mercedes-Benz magazine", en kundtidning där Thomas Wiman skrivit ett utmärkt reportage om Mölle under rubriken "Här hafva vi det ljufligt!" (Var har han lånat den formuleringen från? Det framgår inte av texten!)


Men skribenten ägnar sig åt en olycklig och falsk historieskrivning i en formulering om kejsare Wilhelms uppmärksammade Möllebesök i juli 1907:


"1907 kunde den dåtida skvallerpressen avslöja att den tyske kaisern Wilhelm II hade besökt Mölle i sällskap med en ung dam som inte var hans fru..."


Varifrån kommer sådana osanningar? Han var ju här med kejsarinnan Augusta Victoria och sex militära eskortfartyg. Och några skvallertidningar var inte på plats.


Thomas Wimans uppgifter är lika osanna som det ofta upprepade påståendet att kejsarinnan skulle heta Josefine och ha gett upphov till att Josefinelyst kallas just så.


Mölles historia är tillräckligt intressant för att inte behöva förbättras med osanna skrönor.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments